21
Feb

Osetljiva koža – da ostane nežna i postane jaka

Crvenilo, osip, perutanje, peckanje, zategnutost…samo su neki od simptoma koje je smo svi bar jednom osetili na koži. Kao ogledalo onog što nam se dešava u organizmu i kao organ koji je direktno izložen svim spoljnim uticajima, koža svakodnevno trpi promene i udare. I reaguje. Ali ako te reakcije postaju sve češće i izraženije, vrlo je verovatno da je naša koža osetljiva.

Procenjuje se da 40-50 odsto populacije ima osetljivu kožu, a reaktivnost je češća kod žena, pogotovo u menopauzi. Osim što izaziva neprijatnost, ovakvo stanje može da dovede i do ozbiljnog narušavanja jedne od osnovnih zdravstvenih funkcija kože – da nas štiti. Ukoliko je crvenilo postalo trajno, a kapilari su sve vidljiviji, radi se već o specifičnom oboljenju- rozacei/kuperozi, i ako se ne reaguje odmah, ovakve promene dovode do upalnih procesa i zadebljanja.

 

Takođe, vrlo često se dešava da se na osetljivoj koži pojave promene slične bubuljicama, što  dovodi do zabune, pa osobe sa tim problemom često pribegavaju  preparatima protiv pojačanog lučenja sebuma, što je pogrešno i dodatno isušuje i slabi kožu.

Koži su za pravilno funkcionisanje neophodni lipidi i hidratacija. Ali treba razlikovati lipide koje proizvode epitelne ćelije od onih koje proizvode lojne žlezde. Lipidi koje luče lojne žlezde imaju drugačiji hemijski sastav i funkciju. Lojne žlezde luče tzv. sebum – koji je po hemijskom sastavu mešavina triglicerida, skvalena i estera voska. Lipidi u epidermisu, koje proizvode pločasti keratinociti, ćelije rožnatog sloja, čuvaju kožu od dehidracije i sprečavaju prodor štetnih materija, a po hemijskom sastavu su mešavina ceramida, holesterola i masnih kiselina.

 

Dakle, osim genetskih predispozicija, na pojačanu reaktivnost uglavnom utiče slabljenje stratum corneuma (kao fizičke barijere spoljnim uticajima), i narušavanje ravnoteže hidro-lipidnog sloja kože. Uzroci su brojni: prirodni proces starenja, slabija aktivnost enzima, gubitak tečnosti, UV zračenje, zagađenje, lekovi, stres, manjak sna, poremećaji krvnih sudova, hormonalne promene. Hladno vreme smanjuje sekreciju koja održava hidrolipidni film u ravnoteži, vrućina izaziva znojenje, pa samim tim i isparavanje, centralno grejanje isušuje, sunce oštećuje …i sve to olakšava prodor iritanasa.

 

Šta pomaže? Antioksidansi – koji jačaju krvne sudove i imunitet, probiotici, nezasićene masne kiseline, umirujuće i regenerativne materije poput alantoina, pantenola, aloje, algi, kamilice, nevena, i obavezno – zaštita od sunčevog zračenja. Treba izbegavati individualne “okidače”, zatim začinjena jela, žestoka pića, cigarete, preparate sa parabenom, duže izlaganje ekstremnim temperaturama bez zaštite…Stručan kozmetičar preporučiće tretmane koji u isto vreme umiruju i jačaju kožu, i adekvatnu kućnu negu: blaga sredstva za čišćenje, kreme i serume/koncentrate. Za ozbiljnija stanja, nega se sprovodi u saradnji sa lekarima, a lečenje podrazumeva razne postupke, od antibiotika do lasera.

 

U salonu Terra Esthetica nudimo tretmane i preparate  kozmetičnih kuća Ella Bache, Thalgo, Janssen, Payot koji su specijalno kreirani za potrebe osetljive i kuperozne kože, smiruju crvenilo i iritacije, vlaže kožu i čine je otpornijom. Preporučujemo i klasične tretmane hidratacije, kao i tretman sa matičnim mlečom Royal Jelly koji će umirenu kožu dodatno ojačati.

Osetljiva koža zaslužuje razumevanje i  brigu, kako bi ostala nežna, ali postala jača i otpornija.