17
Okt

Hemijski pilinzi ili voćne kiseline – karakteristike i upotreba u kozmetici

Hemijski piling je dermo – kozmetički postupak  poznatiji  kao piling ili tretman voćnim kiselinama.

Voćne kiseline danas su sastavni deo preparata za usporavanje starenja, regeneraciju i saniranje degenerativnih promena na koži. Njihovo blagotvorno dejstvo poznato je vekovima (npr limun, kiselo mleko). U dermatologiji se koriste skoro 50 godina, a potom su našle primenu i u profesionalnoj kozmetici gde su se pokazale kao nezamenljive. Dubinski čiste pore, skidaju površinski sloj kože, poboljšavaju njenu teksturu i hidriraju je,  podstiču sintezu kolagena i elastina. Ublažavaju bore, strije, ožiljke, neravnomernu pigmentaciju, akne, rešavaju problem beživotnog tena a njima se postiže bolja čvrstina i elastičnost. Efekti su vrlo brzo vidljivi.

Po strukturi, voćne kiseline mogu biti alfa hidroksi kiseline (AHA), u koje se ubrajaju glikolna, mlečna i vinska (tartarična) kiselina, beta hidroksi kiseline (BHA) od kojih su najpoznatije salicilna i limunska, i TCA – trihlorsirćetna kiselina. Mogu biti na bazi vode i alkohola ili na bazi gela.

Pilizi na bazi vode brzo prodiru i brzo deluju i efekat je srazmeran broju nanetih slojeva. Pilinzi na bazi gela deluju sporije pa efekat zavisi od trajanja tretmana.

U zavisnosti od toga koliko duboko piling prodire u kožu razlikuju se: površinski, srednje duboki i duboki pilinzi (primenu ovih poslednjih rade isključivo lekari).

Najbolje je koristiti smešu voćnih kiselina, pošto AHA kiseline deluju pre svega na eksfolijaciju, a BHA utiču na rast mladih ćelija, popravljaju teksturu kože, omekšavaju i hidriraju epiderm .

 

Pre njihove upotrebe, koža se mora pripremiti čišćenjem i odmašćivanjem. Jačina i broj premaza varira od stanja, tipa i debljine kože.  Procentualno jače kiseline ne preporučuju se za osetljive kože. Kod većine pilinga sledi neutralizacija, a zatim maska za hidrataciju ili umirenje, mada postoje i kiseline kod kojih to nije potrebno.

Tretman se može raditi pojedinačno ili u seriji.  Broj tretmana u nizu i razmak između njih je individualan i varira u zavisnosti od godina, tipa kože i problema koji se tretira. Najčešće se radi u seriji od 4-6 tretmana jednom u 7-14 dana.

Hemijski pilinzi zahtevaju posebnu negu pre i posle aplikacije. Izlaganje suncu treba izbegavati, jer se povećava fotosenzibilnost,  pa se ova vrsta tretmana uglavnom radi u jesen i zimu. Svakako se preporučuje krema sa visokim UV faktorom zaštite.

Kontraindikacije: oštećenja kože (ranice), herpes zoster, seboroični dermatitis, gljivična oboljenja, ekcemi, rozacea, kancer

Ne preporučuju se klijentima koji su na terapiji retinoidima. Ukoliko se koriste Roaccutane kapsule, treba prvo napraviti 6 meseci pauze. Depilaciju, epilaciju i piling  treba uraditi minimum 2-3 dana pre tretmana kiselinama.

U salonu Terra Esthetica radimo dva tretmana koja uključuju piling voćnim kiselinama, a izuzetno su komforna i neagresivna, te prijaju i osetljivim kožama:

  • regenerativni tretman Dr Renaud – to je površinski blagi piling niskih koncentracija. Ovaj tretman sadrži 4% glikolne, 20% mlečne i 2% limunske i tartarične kiseline. Pomaže ćelijsku regeneraciju i jača barijeru kože, hidrira, ujednačava ten. Nakon pilinga nanosi se serum i maska. Efekti ovog tretmana su poboljšanje teksture i kvaliteta kože, izbeljivanje i zatezanje.
  • Germaine de Cappucini Glycocure Sinergyage tretman sa ukupno 24% AHA i BHA kiselina (glikolna, limunska i tartarična) . Sastoji se od primarnog gel pilinga i neutralizujuće maske sa umirujućim bisalobolom. Eliminiše mrtve ćelije i detoksifikuje kožu. Regeneriše zrelu i suvu kožu, ublažava bore i tamne fleke, povoljno deluje na kožu sa nečistoćama i aknama.