26
Jul

Deset razloga zašto su salonski tretmani potrebni vašoj koži

 

Moj prvi susret sa kozmetičkim salonom bio je u srednjoj školi, pre skoro četiri decenije. Odvela me je mamina prijateljica, zbog klasičnih tinejdžerskih problema. Srećom, na provereno dobro mesto, kod odličnog i iskusnog doktora i kozmetologa Ljube Jovanovića na Voždovac. Tad sam se prvi put susrela sa profesionalnom francuskom kozmetikom, stručnim pristupom lepoti, i istovremeno napravila vezu između kozmetologije i zdravlja i medicine. Zbog tog prijatnog iskustva i uspostavljenog poverenja, kao i zbog sklonosti prema zdravom životu, nezi i estetici, kozmetički tretmani postali su sastavni, opuštajući deo mog ženskog odrastanja i bitisanja, redovna navika, ritual i uživanje.
Kozmetologija se brzo razvijala i napredovala, postajala je sve efikasnija, prijatnija, prirodnija, nežnija. Uzimala je od prirode ono najbolje i vrhunskom tehnologijom pretvarala to u proizvode za negu. Razvojem nauke omogućeno je da efekti tretmana deluju na više nivoa, dugotrajno i dubinski, ćelijski i energetski. Ta činjenica i ljubav prema masaži u jednom trenutku su me opredelili da počnem da se  profesionalno bavim kozmetologijom. Više od dvadeset godina pratim trendove. I naravno, i dalje imam svoje redovne kozmetičke rituale, i redovni tretmani su nešto što se u mom životu podrazumeva.

Neki misle da je kozmetika luksuz. Naravno da može biti i to, ali suštinski nije, prvenstveno je nega. Odavno već kruži ona misao da je svaka negovana žena lepa žena. Tačno. To je ljubav i poštovanje prema sebi i svom telu, to je produžetak i nadogradnja higijenskih navika, to je malo slatko zadovoljstvo koje vam vraća sjaj pogleda. Negovana žena je lepa žena. Bez obzira na godine.  Ona voli svoju ženstvenost i pleni njome. Poslednjih decenija potrebu za kozmetičkom negom i uživanje u njoj dele sve više i muškarci, što je pohvalno.
Koža je važan organ, koji nas štiti. Kao što plućima pružamo šetnju na svežem vazduhu i biramo koju hranu nudimo želucu, tako i koža zaslužuje našu pažnju. Ako je čuvamo od sunca i povreda, jednako je važno da joj omogućimo da dnevne uticaje i godine podnese što lakše. Koža je naše ogledalo i ne treba da dozvolimo da bude mutno i razbijeno.

Da me posle toliko godina iskustva lično pitate zašto idem na kozmetičke tretmane, rekla bih vam kratko: volim, potrebni su mi, uživam. Ali, kada se saberu objektivni higijensko-zdravstveni, estetski i hedonistički razlozi zašto su kozmetički tretmani dobri, onda dobijamo sledeću listu:
1.    Higijena kože: kao najizloženiji organ, koža je najpodložnija uticaju spoljašnjih agenasa, toksina i sl, jednostavno rečeno –  prljanju. Kada tome dodamo prirodno odumiranje ćelija, jasno je da je neophodno sav taj višak odstraniti i omogućiti koži da diše. Čista koža će bolje upiti i kiseonik i preparate za negu. Ni najskuplja krema neće imati efekta, ako koža nije čista. Osim tradicionalnih pilinga, i klasične ekstrakcije komedona, povremeno je dobro napraviti i dubinsko čišćenje voćnim kiselinama ili mikrodermoabrazijom. To mu dođe nešto kao odlazak kod zubara na odstranjivanje kamenca i poliranje. Nešto kao veliko, temeljno spremanje stana. Zašto bi koža zasluživala manje?  Održavajte kožu čistom. Ona će znati to da ceni.
2.    Sezonske promene: koža prati prirodu i reaguje na nju, njene potrebe se menjaju u zavisnosti od godišnjih doba. Profesionalni tretmani mogu da deluju preventivno – da kožu ojačaju ili osveže, ili lekovito – da saniraju oštećenja nastala od npr hladnoće ili izlaganja suncu. Tretmani pripremaju kožu da spremno odgovori vlazi, vetru, toploti, vazduhu suvom od grejanja.
3.    Poboljšanje cirkulacije i drenaže: sastavni deo svakog tretmana jeste masaža lica, koja pomaže da se koža oslobodi toksina, nakupi kiseonika i ponovo zablista. Masaža takođe ima lifting efekat
4.    Hidratacija kože: posle čišćenja, drugi osnovni postulat nege.  Hidrirana koža je zdravija, otpornija, mekša, blistavija, svežija. Ako je koža hidrirana, svaki drugi problem lakše je rešiti. U uslovima u kojima živimo, načinom na koji živimo, teško da je za hidriranost dovoljno par čaša vode i bilo koja krema. Danas ju je lako izmeriti, i podaci kažu da je hidriranost kože većine 25-40%,  a za optimalno funkconisanje, poželjno je dostići barem 50-60%. To je moguće uz dobru kombinaciju salonske i kućne nege.
5.     Zdrav izgled i poboljšanje: profesionalni preparati su koncentrovani i njihova kombinacija u salonu dovodi do čistih pora i prosvetljenosti kože, a eksfolijacija i masaža utiču na stvaranje novih ćelija. Sve to brzo daje i svež izgled i estetski efekat.. Budući da savremena kozmetologija sve više deluje i na ćelijskom nivou i omogućava koži da sama bolje proizvodi potrebne materije za njeno zdravlje, redovnim tretmanima koža se dubinski obnavlja.
6.    Anti age: starenje je prirodan proces, i koži treba pomoći da lagano kroz njega prođe. Starenje utiče na gubitak vlažnosti i elastičnosti a tretmani mogu da pomognu da se nadomesti taj gubitak i probude prirodni procesi obnavljanja. Savremeni preparati su prijatni, komforni za kožu, uspevaju da vrate stepen zategnutosti i učine bore manje vidljivim. Istina je i to, da, ako ste do zrelih godina redovno negovali kožu, uticaj starenja biće znatno manji. Kao i znanje, i nega ima kumulativni efekat.
7.    Opuštanje: sam boravak u salonu bi trebao da bude opuštajući ritual, kada vam se neko u potpunosti posveti, u prijatnom, tihom okruženju, a mirisi preparata i masaža samo će pojačati taj utisak. I vaša koža i vi bićete relaksirani i vratićete ravnotežu.
8.    Profesionalno vođstvo: kozmetičari su danas sve stručniji, sa medicinskim znanjem…naučeni su da poznaju kožu i kako da pristup klijentu učine individualnim, i kada nađete nekog kome verujete i sa čijom ste uslugom zadovoljni, dobićete vredno stručno vođstvo kroz sve potrebe i promene vaše kože.
9.    Sa kožom na Ti: mnogo toga o nama samima podrazumevamo, a uz pravog kozmetičara i profesionalnu salonsku negu, naučićete i sami puno o koži i o sebi, razumećete bolje i znati da prepoznajete signale koje nam koža daje.
10.    Uživanje: tu ne treba objašnjenje 🙂