01
jun

Celulit – upoznajte neprijatelja!

Htele mi to da priznamo ili ne, celulit je postao pošast savremene žene. Uvukao se u naše živote, bez obzira na životnu dob i težinu, a ako nam je malo za utehu, nije zaobišao ni sportiskinje, ni manekenke.

Da, to jeste estetski problem, jer niko nije baš oduševljen „pomorandžinom korom“, čvorićima, opuštenom kožom. Budući da je jedan od glavnih „krivaca“ za celulit hormon estrogen, i da zato vrlo retko pogađa muškarce, možemo ga čak ponosno i šarmantno nositi kao naš tipično ženski pečat, ako nije preterano vidljiv ili bolan. O, da, bolan. E, tu dolazimo do toga kada zalazimo u njegovu zdravstvenu stranu.

Zato borba protiv njega više nije samo borba za glatku kožu i lepše noge i bokove, već bitka da ozdravimo tkivo, oslobodimo se nagomilanih toksina, vode i masnoća, da ćelije umesto deponija ponovo postanu graditelji i vezisti.  Bol, slaba cirkulacija i oticanje sigurno nisu odlike zdravog tela.

Uzroci celulita su različiti: genetika, hormoni, nepravilna ishrana, loše varenje, nekretanje, stres…

Postoje tri tipa celulita:
– Akumulacija vode (hidrodistrofija) – EDEMSKI CELULIT
– Akumulacija masnoća (lipodistrofija) – MASNI CELULLIT
– Akumulacija vode i masnoće zarobljene u fibroznoj mreži (fibrodistrofija) – FIBROZNI CELULIT

Celulit, dakle, nastaje zbog ćelijske disfunkcije vezivnog tkiva, mnogi ga smatraju zapaljenjem vezivnog tkiva. Vezivno tkivo nalazi se svuda po telu, i sastoji se od vlakana i međuprostora koji je bogat krvnim sudovima. Vezivna vlakna (kolagen, elastin…) daju strukturu, čvrstoću ili savitljivost vezivnom tkivu. Ta vlakna u međuprostoru su povezana gelastom strukturom, preko koje se obavlja razmena materija.

Masno tkivo u normalnoj situaciji čuvar je telesne toplote i rezervoar energije. Međutim, kada smo usled svakodnevnog načina života dugotrajno bombardovani toksinima iz vazduha i  hrane, toksini kroz krv putuju do masnih ćelija i talože se u ćelijskoj membrani koja postaje tvrda.  Masne ćelije počinju da rastu kako bi bolje upile sav taj otpad. Veruje se da mogu da povećaju svoj volumen i do 60 odsto. Uvećanje masnih ćelija stvara pritisak na kapilare i okolno tkivo i na taj način ometa cirkulaciju. Ovo usporava dovod hranljivih materija i kiseonika, kao i izbacivanje štetnih produkata metabolizma, pa vezivno tkivo počinje da propada.

Potkožno masno tkivo raste, probija se kroz  kolagena vlakna i penje se ka površini kože, a ogrubela vlakana kolagena povlače kožu na dole.  To stvara vizuelni utisak neravnina  tj “pomorandžine kore”.

Presek celulita Terra Esthetica Beograd
Celulit Terra Esthetica Beograd

Ako smo dodatno izloženi stresu, mogućnosti da se pojavi celulit još su i veće. Zašto? Zato što se pri stresu aktivira veće lučenje adrenalina i kortizola, a ti hormoni menjaju metabolizam vezivnog tkiva i sužavaju krvne sudove. Dugotrajni stres, dakle, takođe onemogućava pravilno funkcionisanje tkiva. Uz to, stres troši vitamin C koji je važan za sintezu kolagena.

Potreba za kolagenom postoji tokom celog života, kako bi se obnovilo staro ili povređeno tkivo.  Loša vest je da se starenjem kolagen polako gubi, a njegova vlakna postaju sve kruća. Dobra vest je  da je organizam može da ga sam proizvodi, a tome mogu da pomognu adekvatni preparati.

Šta, dakle, treba preduzeti da bismo se efikasno borili protiv celulita?

–  Osloboditi se toksina. Ishranu učiniti što je moguće više zdravom, bez prerađenih namirnica bogatim aditivima i suvišnim masnoćama, a uz više svežih namirnica bogatih vitaminima i mineralima. Maksimalno manjiti unos šećera i ostalih ugljenih hidrata. Izbegavati gazirana pića. Pošto se toksini eliminišu preko limfe, kretanjem i limfnom drenažom stimulisati detoksifikaciju.
–  Unositi dovoljno vode – voda pomaže „ispiranju“ toksina, i pravilnom funkcionisanju ćelija i enzima.
– Poboljšati cirkulaciju i razgradnju masti– najkraće rečeno zbog bolje prehrane tkiva, njegove oksigenizacije, i bržeg metabolizma. Tu takođe može pomoći masaža i redovna fizička aktivnost.

Najbolje anticelulit terapije i preparati usmereni su upravo da postignu ove ciljeve i sadrže sastojke koji to omogućavaju: moćne alge, kiseonik, L carnitin, kofein, ginko bilobu, grejpfrut, citruse i bioflavonoide, bršljan, kesten, kleku, cimet, centellu, kolagen, hijaluron…Masaža može biti manuelna ili mehanička, a najbolji rezultati postižu se kombinacijom profesionalnih metoda i kućnih preparata prema klijentovim potrebama. I naravno, upornošću.

U salonu Terra Esthetica najpre ćemo porazgovarati sa vama o vašim željama i navikama, uraditi besplatnu dijagnostiku stepena i vrste celulita, odabrati terapiju najbolju za vas, dati savet u vezi sa zdravim načinom života i preporučiti nutritivu i kremu za produženu negu. Verujemo da ćete biti zadovoljni I radovaćemo se zajedno s vama vašem boljem izgledu i osećaju.